top of page

Curs introductiv: Femei fotograf în istorie: Perspective continentale

Curs introductiv: Femei fotograf în istorie: Perspective continentale
Curs introductiv: Femei fotograf în istorie: Perspective continentale

Data și locul

25 sept. 2025, 18:00 – 30 oct. 2025, 21:00

Sediul CdRF, Strada Popa Tatu 68, București 010806, România

Detalii

Acest curs își propune să investigheze rolul femeilor în dezvoltarea fotografiei dintr-o perspectivă istorică, critică și transcontinentală. De-a lungul a șase sesiuni tematice, vom analiza contribuțiile esențiale ale unor femei fotograf din diverse spații geografice — Europa, cele două Americi, Africa, Asia și Oceania — conturând o hartă vizuală complexă a expresiei feminine în fotografie.

Într-un domeniu marcat inițial de marginalizarea vocilor feminine, cursul urmărește să evidențieze nu doar creațiile artistice, ci și condițiile de producție, strategiile de reprezentare și implicațiile sociale ale practicii fotografice în rândul femeilor. De la experimentele botanice ale Annei Atkins până la intervențiile radicale ale lui Zanele Muholi sau poeziile vizuale ale Rinko Kawauchi, vom traversa o hartă globală a expresiei fotografice feminine, și vom explora cum aceste artiste au negociat poziții estetice, politice și identitare într-un context istoric adesea dominat de viziuni masculine.

Prin această abordare comparativă și interdisciplinară, cursul oferă o reevaluare critică a canonului fotografic și un cadru teoretic pentru înțelegerea modului în care genul influențează producția și receptarea imaginilor fotografice.

Acest curs este deschis tuturor celor interesați de istoria fotografiei și studiile de gen; persoanelor interesate de arta vizuală și curatoriatul contemporan, antropologie vizuală, istorie culturală sau media studies.

Cursul include prelegeri ilustrate, analize de imagine, discuții ghidate și bibliografie tematică.

 

Ana-Cristina Irian este reserach-based artist, cercetătoare și curatoare, activă în domeniul colecțiilor, arhivelor fotografice și proiectelor multimedia, cu studii în sociologie (Trento și Regensburg), antropologie vizuală (București și Perugia) și un doctorat în arte vizuale la Universitatea Națională de Arte din București. Practica sa artistică, ghidată de motto-ul No one left behind, pune accent pe obiecte ale memoriei și integrează materiale fotografice în lucrări de artă contemporană. A participat cu lucrări la peste 50 de expoziții în România și în străinătate și este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România și a platformei europene Futures. Cristina a fost implicată în proiecte precum Dacia 50 – o etnografie a autoturismului Dacia la 50 de aniFântânile Olteniei – o cartografiere a fântânilor comunitare din sudul RomânieiArhive poVestite – recuperare și promovare a unor arhive fotografice privateFragmentumHeretheylived#mili-eu. Ileana, Mr. B’s grandmotherDebaraSacoșa Est-Vest – Libertate.Corp.RezistențăEERIE, The Titans – research based art. A publicat lucrarea-obiect STRATA / B (Omnia Photo, 2020), iar experimentele vizuale realizate între 2016–2020 au devenit două cărți-obiect: The seven poems of Cristina Irian și The eighth poem of Cristina Irian, realizate în colaborare cu artistul Mircea Bochiș și incluse în colecția europeană Versopolis – Technological Innovations in Literature. Este autoarea volumelor Colecții și arhive fotografice azi, în lumea digitală (2022) și Producția de spațiu și viața socială a lucrărilor de artă în stradă (2024), publicate la editura Tritonic. În 2024, a fost finalistă la LensCulture Art Photography Awards. Cel mai recent proiect, The Titans and the Vanishing Green, este prezentat în cadrul Chester Photo Festival 2025.

 

 

Alte detalii:

Cursul are 6 sesiuni:

  • Joi, 25 septembrie, 18:00-21:00

  • Joi, 2 octombrie, 18:00 – 21:00

  • Joi, 9 octombrie, 18:00 – 21:00

  • Joi, 16 octombrie, 18:00 – 21:00

  • Joi, 23 octombrie, 18:00 – 21:00

  • Joi, 30 octombrie, 18:00 – 21:00

Nu sunt necesare cunoștințe tehnice de fotografie – cursul este orientat spre înțelegerea critică a imaginii și contextualizarea acesteia în istoria vizuală și socială.

Bilete

  • Taxă curs

    1.500,00 RON

    TVA included

Total

0,00 RON

Distribuie evenimentul

bottom of page