top of page
FAQ
Sorin Florea

Sorin Florea

Ce este Școala de Fotografie?
Școala de Fotografie este un proiect derulat de Centrul de Resurse în Fotografie. Totodată, cursul integral de la Școala de Fotografie este unul dintre cele mai complexe programe de învățare a fotografiei din câte există la această oră în România. 

 

Care sunt valorile noastre?
Credem în talentul fotografilor români și vrem să contribuim la internaționalizarea fotografiei românești. Totodată, urmărim să construim comunități de pasionați de fotografie și să fim o punte între fotografii români și publicul de fotografie. În fotografie, niciun subiect nu este interzis. Îi încurajăm/expunem mai ales pe fotografii curajoși, dispuși să exploreze și să spargă tipare.

Cine poate participa la Școala de Fotografie?
Oricine are pasiune pentru fotografie, fie că a mai studiat sau nu până acum fotografie, fie că are sau nu o bază teoretică/practică. Limita de vârstă este de 16 ani (pentru intrarea în examen și obținerea certificatului de specializare în fotografie este necesară vârsta minimă de 18 ani).
 

Ioana Moldovan

Ioana Moldovan

Cât durează cursul integral de la Școala de Fotografie?

Pentru ca toți cursanții să își poată face din vreme agenda, orarul este stabilit și anunțat din timp - vezi mai multe detalii aici. https://www.cdrf.ro/event-details/scoala-de-fotografie-2 

 

Atenție: avem doar douăzeci de locuri și nu vom aloca altele noi, pentru ca să putem munci serios cu fiecare cursant în parte. Cursurile se țin marțea și miercurea, seara (partea teoretică). Partea practică – în weekend. În total vor fi 180 de ore, șaizeci de teorie și de două ori mai multe de practică.

Silviu Gheție

Silviu Gheție

Ce beneficii ai?
Cursul se încheie cu o expoziție colectivă, organizată de Centrul de Resurse în Fotografie.

Cursanții se pot înscrie la examenul de absolvire, iar cei care reușesc să îl treacă vor primi un certificat de absolvire pentru specializarea de fotograf, specializare acreditată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin Comisia de autorizare a furnizorilor de formare profesională a adulților din Municipiul București – certificatul este valabil la nivel european (atenție: sunt necesare minim studii liceale pentru a obține calificarea).

Networking: intri într-o rețea internațională de fotografi, iar celor mai buni dintre cursanți le vom asigura expunere/expoziții în viitor. 

Vei avea acces la Biblioteca de la Centrul de Resurse în Fotografie, care conține numeroase lucrări utile unui viitor fotograf profesionist.

Ce profesori predau la Școala de Fotografie?
Printre cei mai buni din România, fiecare dintre ei având un CV redutabil și o zonă de expertiză clar delimitată: Cornel Lazia (Cornel predă modulul în care înveți cum să îți faci un portofoliu), Ioana Moldovan (Ioana predă storytelling), Cristina Irian (Cristina predă istoria fotografiei), Ionuț Staicu (Ionuț predă modulul de aprofundare a fotografiei/folosire a luminii în fotografie), PAC (predă modulul de tehnică fotografică), Sorin Florea (Sorin predă modulul în care înveți cum să faci din fotografie un business & modulul despre folosirea conceptului în fotografie & o parte din modulul despre folosirea luminii în fotografie), Adi Bulboacă (modulul despre cum îți construiești un stil personal în fotografie).

Cristian Crisbășan

Cristian Crisbășan

Poți urma doar un modul din cursul integral?
Cursul integral este compus din mai multe module, poți alege să urmezi doar unul sau mai multe module (iar dacă în decurs de doi ani le urmezi pe toate, poți da examenul pentru acreditare).

Modulele sunt:
Istoria Fotografiei
Tehnică Fotografică
Aprofundarea fotografiei (modulul despre folosirea luminii în fotografie)
Stil personal în fotografie
Folosirea conceptului în fotografie (cum definești și dezvolți un concept în fotografie)
Storytelling
Portofoliu
Fotografia ca business.

Hajdu Tamas

Hajdu Tamas

Poți urma doar lecții specifice dintr-un modul?
Da. Modulele, la rândul lor, sunt o sumă de cursuri, de lecții specifice. Dacă nu ai timp să urmezi un modul întreg, poți face doar câteva lecții din modul.

De pildă, la Bazele/Istoria fotografiei învățăm despre: Preistoria fotografiei, aristocrația fotografiei, democrația fotografiei, early digital, principalele curente și mișcări în fotografie în Europa și SUA, tipuri de fotografii și citirea/ construcția acestora, cum poți folosi istoria fotografiei în practica de zi cu zi.

Poți alege să urmezi doar una dintre aceste lecții.

La modulul de Tehnică fotografică poți alege, de asemenea, să urmezi doar o singură lecție care conține 3 ore de teorie și 6 de practică.

Lecțiile sunt despre: folosirea echipamentului (ai nevoie, pentru început, de un aparat foto digital cu control manual cu măcar un obiectiv 50mm sau zoom echivalent și un laptop cu program de procesare instalat), setări, expunere, efecte fotografice, compoziție, perspective, proiectul fotografic și genurile fotografice, stilul fotografic și postprocesare.


La modulul de Aprofundare a Fotografiei/Cum folosim lumina în fotografie poți alege să urmezi doar o singură lecție (sau mai multe, oricum să urmezi cursul parțial), dintre cele pe care le oferim: propagarea luminii, efectul asupra subiectului și modificatori, lumina în studio, lumina naturală.

 

La modulul de Stil personal/Noțiuni de estetică poți alege să urmezi o singură lecție, fie despre curente fotografice din ultimii cincizeci de ani, fie despre fotografia contemporană. Pentru definirea unui stil personal ai oricum nevoie de un profesor care să îți arate câteva direcții în care te poți îndrepta. La noi, Adi Bulboacă este acel profesor.

La modulul de Concept (folosirea conceptului în fotografie) poți alege să urmezi o singură lecție dintre cele pe care le propunem: descoperirea intereselor personale în fotografie, definirea motivației, definirea unui concept și dezvoltarea conceptului.


La modulul de Storytelling poți alege să urmezi, de asemenea, una sau mai multe lecții dintre cele pe care le propune profesoara Ioana Moldovan: asemănări și deosebiri între fotografie și mediul scris; folosirea valorilor narative în diverse genuri fotografice; cum folosești timpul ca participant/actant la poveste; noțiuni introductive de fotografie documentară; povești în imagini prin fotografia documentară.

La modulul de Portofoliu poți alege să urmezi o singură lecție/mai multe dintre cele propuse de profesorul Cornel Lazia: importanța portofoliului și cum îl adaptezi în funcție de context; portofoliul – între print și mediile de socializare on-line; pregătirea unui portofolio review; metode alternative de încorporare a portofoliului în diverse formate de promovare; conceperea și construcția unui portofoliu (etapele acestui proces și alegerea formatului în funcție de context, adaptarea portofoliului în funcție de conținutul & contextul prezentării).

Atenție: cursanții vor avea ședințe finale de portofolio review și mentorat cu profesorii/fotografii CDRF.

Adi Bulboacă

Adi Bulboacă

Unde se desfășoară Școala de Fotografie?
La sediul Centrului de Resurse în Fotografie: în București, pe Strada Popa Tatu, la numărul 68.

Cornel Lazia

Cornel Lazia

bottom of page