top of page

Misiunea CdRF este internaționalizarea fotografiei românești; ne dorim ca pe termen lung, fotografii din România și fotografiile lor să aibă o prezență mai mare, o valoare mai ridicată și o vizibilitate mai bună pe piețele internaționale.

Credem cu tărie că acest lucru poate fi realizat prin educație, sprijin direct acordat fotografilor, colaborare și dezvoltarea publicului. Suntem aici ca să dezvoltăm cadrul necesar fotografiei iar voi, cursanții, clienții, participanții și prietenii noștri, ca să umpleți acest cadru cu viziunea voastră.

După ce citiți despre noi, vă invităm să ne și cunoaștem în Popa Tatu 68.

ECHIPA
Sorin Florea.jpg
Sorin Florea

Sorin Florea este fotograf și artist cu înclinare în zona de explorare geografică, culturală și antropologică; spune despre sine că este un “creator de povești care trebuie spuse”. Lucrările lui, cu toate că au ca instrument de abordare fotografia, nu se limitează la fotografie ci folosește des și video si sunet.

A expus lucrări video și foto la MARe, MNTRplusC în București și SR Gallery în Bruxelles. În CdRF pe Sorin îl veți vedea coordonând galeria “Is this art?

sorin-florea
moldovan
Ioana Moldovan
Ioana Moldovan

Fotografiază atât din spatele liniei frontului cât și în interiorul unei comunități rurale mici; este jurnalist, fotograf documentar și autor de reportaje, albume și articole. Dacă o întrebi ce este fotojurnalismul îți va spune că este despre poveste, trăiri și empatie și despre atragerea atenției asupra unei probleme din nou și din nou. Reportajele ei au fost publicate de The New York Times, ESPN, Al Jazeera English, Huffington Post, BBC, Der Spiegel, Open Society Foundation, Libération, Deutsche Welle, LensCulture, Radio France Internationale, Slate.fr, Decât O Revistă și Dilema printre alții. A primit premii precum The Bill Eppridge Memorial Award pentru excelență si adevăr în fotojurnalism sau “Women of courage” (Ambasada SUA, București) pentru activitate remarcabilă în evidențierea adevărului prin fotojurnalism. Ioana s-a alăturat încă de la început în crearea CdRF, colaborând cu restul echipei pentru punerea bazelor componentei educaționale a centrului. Cu Ioana în postura de lector vă veți întâlni la cursuri și ateliere sau la evenimentele CdRF. De asemenea, vă invităm în shop de unde puteți lua o fotografie de-a ei, în serie limitată.

lazia-cornel
Cornel Lazia
Cornel Lazia

Fotografiază oameni, spații, orașe suspendate, studiază interacțiunea și influențele dintre imaginea de film și fotografie și predă la UNATC; echilibrează cu succes fotografia comercială cu cea artistică, personală. A început ca DOP pentru proiecte vizuale și din 1998 până în prezent a continuat ca fotograf profesionist. Dragostea pentru muzică l-a introdus în fotografia pentru albume muzicale – sigur i-ai văzut fotografiile dacă ai avut albumul „După Blocuri” (B.U.G. Mafia), „În haine noi” (Vank) sau, mai nou, „Echilibru” (Om la lună). I-ai văzut fotografiile și în Elle, Cosmopolitan sau Harper’s Bazaar; le-ai văzut și prin reclamele din oraș. În același timp, Cornel a fost și este interesat de granițe și de dialogul lor vizual, printre ultimele sale expoziții numărându-se „Horizon Tales” (Art Yourself Gallery, 2019), „Intersecții în Cartierul Creativ” (Cartierul Creativ, 2019) împreună cu Horațiu Șovăială, „Monolith, an Expression of Viewing” (Galeria Creart, 2019) sau „Contact” (Art Yourself Gallery 2018). Cornel este alături de noi încă din vremea Walk & Shoot și a sprijinit sincer punerea pe picioare a CdRF. Îl veți întâlni ca lector la cursuri și ateliere iar dacă vreți un Lazia acasă vă invităm să intrați în shop

PAC
Andrei Păcuraru

Fotografiază puncte, linii, forme și geometrii; are o înclinație aparte pentru tehnică fotografică și compoziție. Este fotograf de peste 15 ani, lector și membru al Asociației Naționale pentru Arte Vizuale Contemporane. Autodidact, și-a format stilul trecând prin fotografie comercială, fotojurnalism și fotografie conceptuală. Lucrările sale au fost expuse atât în România cât și în afara țării. În prezent este custodele Colecției PAC, o arhivă personală începută în 2006 care conține peste 10.000 de fotografii nepublicate. Nu-i place neapărat să-și prezinte fotografiile online, așa că imaginile sale pot fi văzute ilustrând cărți, pe coperțile lor sau în expoziții. Nu în ultimul rând, Andrei gândește în serii și proiecte; găsește întotdeauna firul roșu, este onest și extrem de captivant. Expert în tehnică fotografică, explică procesul fotografierii ca nimeni anul. Andrei a fost parte din echipa de bază în construcția centrului și cu el vă puteți întâlni la cursuri și ateliere în calitate de lector dar și la evenimentele CdRF. 

PAC
Bulboaca
Adi Bulboaca
Adrian Bulboacă

Fotografiază artiști și artiste, spectacole, trenuri, gări și momente care evocă emoții; este unul dintre cei mai cunoscuți fotografi de teatru din România. Vezi câte un Bulboacă aproape de fiecare dată când te uiți la afișe cu spectacole de teatru. A început prin a-și fotografia colegii actori de generație și a continuat până a depășit mia de spectacole de teatru, dans și performance fotografiate. De mulți ani deja este fotograf oficial al mai multor festivaluri de teatru, al festivalului TIFF sau al evenimentelor culturale din România. În ultima vreme și-a descoperit pasiunea pentru alergat și când nu fotografiază, se pregătește sau participă la maratoane. Adi este genul de fotograf pentru care nici un sacrificiu nu e prea mare, în sensul în care, dacă se află într-un loc nou, renunța la activități precum socializare sau somn pentru a explora cu camera în mână. Consideră că rolul lui este de a da înapoi comunității și crede sincer în importanța rolului profesorului, îndrumătorului, mentorului. Adi s-a alăturat cu entuziasm centrului și îl veți putea întâlni la CdRF la cursuri și ateliere, dar și pe la evenimentele noastre. De asemenea, vă invităm să îi vedeți fotografiile și să luați un print în ediție limitată.

Ionut Staicu
Ionuț Staicu

Fotografiază modă, beauty, artiști și, mai nou, produs; este pasionat de fotografia analog și un expert al studioului. Ionuț a început în 1999 ca fotograf de modă, în timp colaborând cu toate revistele românești de profil și cu toate agențiile de modeling. Pe lângă pictoriale de fashion, este pasionat de lumea spectacolului și a fotografiat serii întregi de artiști și artiste, în special din teatru și dans; el a fost mentorul lui Adi Bulboacă, în continuare împărțind același studio. Se simte în largul lui atunci când are aparatul în mână, știe cât de importantă este munca de echipă și este foarte generos cu informațiile atunci când predă. În ultimii ani a trecut la fotografia de produs și creează povești vizuale pentru clienți. Îi place granița dintre foto și video, utilizând des elemente de mișcare în fotografie. Ionuț a completat echipa de bază a centrului, structurând sesiuni de practică în studio și planificând camera pentru developarea fotografiilor analog. Îl vei întâlni în cadrul cursurilor sau a atelierelor centrului, dar și pe la evenimentele CdRF. 

ionut-staicu
Cristina Irian
Cristina Irian

Fotografiază dar mai mult decât atât, cercetează și analizează fotografii; este pasionată de fotografia de arhivă și de fotografia antropologică, fiind constant implicată în proiecte interdisciplinare. Și-a dat doctoratul în cadrul UNARTE, Istoria şi Teoria Artei. A studiat antropologie vizuală la Bucureşti, SNSPA și Perugia, la Universita’ degli Studi UniPg, dar și dezvoltare locală comparată la Universita’ degli Studi di Trento. A înființat alături de Cristian Bassa și Dorin Delureanu asociația Omnia Photo cu scopul de a promova fotografia contemporană și istorică și de a dezvolta publicul fotografiei. Cristina are întotdeauna la ea cel puțin o fotografie veche despre care poate povesti ore întregi cu entuziasm; ea este cea care poate să-ți dea o grămadă de detalii despre o familie necunoscută doar uitându-se la o poză făcută la începutul secolului trecut. Trece cu succes prin multiple roluri – de la cercetătoare, la artistă sau la pedagog. Ni s-a alăturat pentru a continua să promoveze fotografia de arhivă, pentru a continua să împărtășească cu publicul cunoștințele ei despre fotografie și pentru a sprijini demersul nostru de internaționalizare a fotografiei românești. Pe Cristina o vei întâlni ca lector la cursuri sau la atelierele centrului și la evenimentele CdRF.

irian
ghetie
Silviu Ghetie
Silviu Gheție

Fotografiază oameni, situații și gânduri; în fotografia lui găsești umor fără stereotipii sau prejudecăți. Fost fotoreporter, actual fotograf cu normă întreagă, Silviu și-a dedicat viața artelor vizuale și studiului naturii umane prin fotografie. Oricând este o ocazie de fotografiat, Silviu participă, iar când nu e o ocazie, o creează. Ne contrazice atunci când îl promovăm ca fotograf de stradă și ne spune că el fotografiază oameni; în Baia Mare unde locuiește, bănuim că a aproape toți locuitorii sunt surprinși cel puțin o dată în fotografiile lui. Atunci când vorbim despre fotografie, Silviu vine cu referințe din cultura asiatică, cu exemple de artiști de care noi n-am auzit și cu povești spumoase despre experiențele lui foto. Vine destul de des prin București, la noi și pe platformele de filmare ale lui Radu Jude unde este fotograf. Silviu are experiența unei școli de fotografie și s-a alăturat centrului din pură pasiune, sprijinindu-ne în dezvoltarea componentei educaționale CdRF. Îl veți întâlni la atelierele și cursurile noastre; de asemenea, puteți să luați un print în ediție limitată semnat de el.

Alex Molovata
Alex Molovata

Încă din 1997 organizează arhive de fotografie, gestionează echipe de fotografi, curatoriază expoziții și editează albume de fotografie, predă noțiuni din fotografie și este fotograf; mai mult, este un editor foto pasionat și cu experiență. Pentru Alex, fotografia este prezentă în fiecare minut al vieții lui iar fotografii sunt comunitatea lui. A început acum mai bine de 20 de ani ca fotojurnalist la Jurnalul Național și s-a dezvoltat timp de 10 ani ca editor foto și manager al uneia dintre cele mai bune echipe de fotojurnaliști de presă. A continuat ca digital asset manager în Intact și, în ultimii ani, s-a specializat pe organizarea arhivelor de fotografie și utilizarea tehnologiilor DAM. În CdRF va coordona tot conținutul vizual, va gestiona tot ce înseamnă fotografie și va pune în valoare produsele centrului. Cu Alex vă veți întâlni pe la centru și, dacă aveți nevoie de expertiză pentru organizarea workflow-ului și a arhivelor, aruncați un ochi la serviciile centrului pentru a beneficia de consilierea și ajutorul lui. 

Andreea Leu
Andreea Irina Leu
Managing partner și cofondator

Fotografiază de la 11 ani dar nu este fotograf; este doar iremediabil îndrăgostită de fotografie. Pentru ea, fotografia înseamnă amintiri și istorie, înseamnă momente captate pentru totdeauna. Job-ul de zi cu zi, din ultimii 20 de ani este unul foarte tehnic care combină consultanță pe fonduri nerambursabile cu cercetare și cu management. Totodată îi place să creeze povești (în scris sau în fotografii, nu contează). CdRF este o continuare firească a atelierelor de fotografie Walk & Shoot, în care toată se regăsește toată experiența ei profesională acumulată de-a lungul timpului. Cu Andreea vă veți întâlni pe la centru, la evenimentele CdRF sau ca stilist la atelierele cu makeup și hairstyle (a făcut și asta în ultimii 20 de ani).  

COLABORATORI
tamas-crisbasan

Cristian Crisbășan nu este fotograful care să caute „lucrurile frumoase”. Căutând adesea să iasă din zona de confort, portretele și nudurile lui sunt oneste și provocatoare. „The New Erotic Photography” și „The Big Book of Pussy” (publicate de TASCHEN) sunt doar două albume de artă în care i-au fost publicate fotografiile. Vă invităm să luați un print în ediție limitată semnat de el. 

Hajdu Tamás este veterinar și fotograf în Baia Mare, România. Fotografia lui este ironică și ludică, dar în același timp dramatică. De-a lungul timpului a avut mai multe expoziții, a câștigat o serie de concursuri foto și fotografiile lui au fost incluse în reviste foto românești și internaționale. În trecut am făcut un atelier foto împreună și, cât de curând, vom repeta experiența. Până atunci vă invităm să îi vedeți fotografiile și să alegeți un print în ediție limitată semnat de el.

Îi considerăm cei mai buni pentru imprimare și înrămare de fotografie. Toate printurile din magazinul nostru sunt realizate la ei, toate printurile pentru expozițiile CdRF sunt realizate la ei. Îi recomandăm cu încredere.

Printre cele mai luminoase și primitoare studiouri de fotografie în care am intrat. Este împărțit de Adrian Bulboacă și Ionuț Staicu, vecin cu unteatru. La Opera Studio vom ține întâlnirile din acest an și părțile de practică la cursuri sau la ateliere care necesită un studio utilat, dotat și încăpător.

bottom of page