Curs introductiv: Fotografia în China și Japonia: narațiuni vizuale între tradiție și modernitate


Data și locul
16 iul. 2025, 18:00 – 24 iul. 2025, 21:00
Sediul CdRF, Strada Popa Tatu 68, București 010806, România
Detalii
Fotografia, la granița dintre artă, document și practică socială, a avut un parcurs aparte în Asia de Est. În China și Japonia, acest mediu vizual a fost profund influențat de tradițiile locale, de procesul accelerat de modernizare, dar și de dinamica puterii politice, construind în timp o istorie vizuală extrem de diversă și complexă.
Acest curs în patru sesiuni își propune să exploreze evoluția fotografiei în China și Japonia, două spații culturale cu tradiții vizuale bogate, dar foarte diferite. Vom analiza fotografia în raport cu teme majore: modernitate, memorie, ideologie, poetică vizuală și critică socială și vom parcurge, într-o cronologie critică, momentele-cheie în care fotografia a fost nu doar martor, ci și agent activ al schimbării sociale – de la imaginile realizate de pionieri ai secolului al XIX-lea precum Felice Beato sau Lai Afong, până la formele provocatoare ale artei fotografice contemporane, reprezentate de Araki Nobuyoshi, Wang Qingsong sau Rinko Kawauchi.
Fiecare sesiune va propune o îmbinare între context istoric, analiză de imagine și dezbatere critică, urmărind să ofere participanților un cadru coerent pentru înțelegerea fotografiei est-asiatice în logica ei locală, dar și în contextul mai larg al culturii vizuale globale. De asemenea, fiecare sesiune include: prelegere ilustrată, discuție pe imagini, studii de caz și dezbatere aplicată.
Cursul este deschis tuturor celor interesați de istoria fotografiei, cultura vizuală, Asia de Est sau de dezvoltarea unui vocabular critic aplicabil imaginii.
Ana-Cristina Irian este reserach-based artist, cercetătoare și curatoare, activă în domeniul colecțiilor, arhivelor fotografice și proiectelor multimedia, cu studii în sociologie (Trento și Regensburg), antropologie vizuală (București și Perugia) și un doctorat în arte vizuale la Universitatea Națională de Arte din București. Practica sa artistică, ghidată de motto-ul No one left behind, pune accent pe obiecte ale memoriei și integrează materiale fotografice în lucrări de artă contemporană. A participat cu lucrări la peste 50 de expoziții în România și în străinătate și este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România și a platformei europene Futures. Cristina a fost implicată în proiecte precum Dacia 50 – o etnografie a autoturismului Dacia la 50 de ani, Fântânile Olteniei – o cartografiere a fântânilor comunitare din sudul României, Arhive poVestite – recuperare și promovare a unor arhive fotografice private, Fragmentum, Heretheylived, #mili-eu. Ileana, Mr. B’s grandmother, Debara, Sacoșa Est-Vest – Libertate.Corp.Rezistență, EERIE, The Titans – research based art. A publicat lucrarea-obiect STRATA / B (Omnia Photo, 2020), iar experimentele vizuale realizate între 2016–2020 au devenit două cărți-obiect: The seven poems of Cristina Irian și The eighth poem of Cristina Irian, realizate în colaborare cu artistul Mircea Bochiș și incluse în colecția europeană Versopolis – Technological Innovations in Literature. Este autoarea volumelor Colecții și arhive fotografice azi, în lumea digitală (2022) și Producția de spațiu și viața socială a lucrărilor de artă în stradă (2024), publicate la editura Tritonic. În 2024, a fost finalistă la LensCulture Art Photography Awards. Cel mai recent proiect, The Titans and the Vanishing Green, este prezentat în cadrul Chester Photo Festival 2025.
Alte detalii:
Cursul are 4 sesiuni:
Miercuri, 16 iulie, 18:00 – 21:00
Joi, 17 iulie, 18:00 - 21:00
Miercuri, 23 iulie, 18:00 – 21:00,
Joi, 24 iulie, 18:00 – 21:00
Nu sunt necesare cunoștințe tehnice de fotografie, cursul fiind orientat spre înțelegerea și interpretarea critică a imaginii.
Bilete
Taxă curs
1.000,00 RON
TVA included
Total
0,00 RON