top of page

Atelier de antropologie vizuală, o introducere

„A privi înseamnă a înțelege?” – Explorări vizuale între memorie, identitate și narațiune

Atelier de antropologie vizuală, o introducere
Atelier de antropologie vizuală, o introducere

Data și locul

28 iun. 2025, 11:10 – 29 iun. 2025, 17:00

Sediul CdRF, Strada Popa Tatu 68, București 010806, România

Detalii

Trăim înconjurați de imagini – personale, istorice, sociale – care ne influențează profund felul în care gândim lumea și pe noi înșine. Dar ce înseamnă să privim cu adevărat? Ce vedem într-o fotografie? Și mai ales – ce proiectăm asupra ei, conștient sau nu?

 

Acest atelier de antropologie vizuală este o invitație la reflecție, creație și dialog prin imagine. Vom lucra cu fotografii personale și imagini de arhivă, reale sau necunoscute, pentru a explora legăturile dintre memorie, identitate și narațiune vizuală.

 

Pe parcursul celor două zile, fiecare participant va:

  • învăța să „citească” critic și empatic o imagine;

  • construiască o mini-narațiune fotografică personală;

  • descopere cum imaginile pot spune povești despre sine, despre celălalt și despre lumea în care trăim.

 

Atelierul creează un spațiu sigur de explorare vizuală, unde experiența personală este punctul de pornire, iar imaginea – un instrument de autocunoaștere și întâlnire autentică cu ceilalți.

 

Atelierul este destinat persoanelor interesate de imagine, poveste, memorie și identitate, indiferent de experiența profesională sau artistică. Poate fi util în special persoanelor care lucrează cu oameni, precum educatori, lucrători culturali; artiști, fotografi, persoane care activează în domenii umaniste; persoane aflate într-un proces de reflecție sau reconectare cu propria biografie.

 

Ana-Cristina Irian este reserach-based artist, cercetătoare și curatoare, activă în domeniul colecțiilor, arhivelor fotografice și proiectelor multimedia, cu studii în sociologie (Trento și Regensburg), antropologie vizuală (București și Perugia) și un doctorat în arte vizuale la Universitatea Națională de Arte din București. Practica sa artistică, ghidată de motto-ul No one left behind, pune accent pe obiecte ale memoriei și integrează materiale fotografice în lucrări de artă contemporană. A participat cu lucrări la peste 50 de expoziții în România și în străinătate și este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România și a platformei europene Futures. Cristina a fost implicată în proiecte precum Dacia 50 – o etnografie a autoturismului Dacia la 50 de aniFântânile Olteniei – o cartografiere a fântânilor comunitare din sudul RomânieiArhive poVestite – recuperare și promovare a unor arhive fotografice private, FragmentumHeretheylived#mili-eu. Ileana, Mr. B’s grandmotherDebaraSacoșa Est-Vest – Libertate.Corp.RezistențăEERIE, The Titans – research based art. A publicat lucrarea-obiect STRATA / B (Omnia Photo, 2020), iar experimentele vizuale realizate între 2016–2020 au devenit două cărți-obiect: The seven poems of Cristina Irian și The eighth poem of Cristina Irian, realizate în colaborare cu artistul Mircea Bochiș și incluse în colecția europeană Versopolis – Technological Innovations in Literature. Este autoarea volumelor Colecții și arhive fotografice azi, în lumea digitală (2022) și Producția de spațiu și viața socială a lucrărilor de artă în stradă (2024), publicate la editura Tritonic. În 2024, a fost finalistă la LensCulture Art Photography Awards. Cel mai recent proiect, The Titans and the Vanishing Green, este prezentat în cadrul Chester Photo Festival 2025.

 

 

Alte detalii:

 

Atelierul are două sesiuni:

  • sâmbătă 28 iunie, 11:00 – 17:00

  • duminică, 29 iunie, 11:00 – 17:00

 

Atelierul nu necesită cunoștințe tehnice de fotografie, fiind construit ca o experiență participativă și emoțională, în care fiecare contribuție are propria sa valoare.

Bilete

  • Taxă atelier

    1.000,00 RON

    TVA included

Total

0,00 RON

Distribuie evenimentul

bottom of page