Despre proiect
În 2020 am pornit la drum cu ideea de a dezvolta atelierele Walk & Shoot în ceva mai mare, mai de ajutor, mai de impact. Astfel, am început să conturăm centrul de resurse în fotografie și am aplicat la un grant Ro-Cultura pentru a putea pune în practică ideile de pe hârtie. Partener în acest proiect ne este Morten Bruun, un manager cultural din Norvegia care ne sprijină în identificarea profesioniștilor din Norvegia potriviți pentru a ne ajuta în acest demers.
Astfel, proiectul „Centru de resurse în fotografie” propune crearea unui spațiu dedicat și a programelor educaționale, de dezvoltare profesională, evenimente și produse artistice. Beneficiarii vizați de proiect vor fi echipa centrului, 2 artiști vizuali, 158 de fotografi profesioniști și amatori, 1215 participanți la evenimente, 3 tineri talentați și 3 fotografi din Norvegia.
Rolul centrului de resurse în fotografie este de a conecta fotografii între ei, și pe fotografi cu alți profesioniști din alte domenii. De asemenea, se dorește a fi o pepinieră unde fotografii amatori să se dezvolte, să poată face pasul către profesionalizare. Nu în ultimul rând, obiectivul general este acela de a deveni cel mai important centru de resurse foto din România dezvoltând o structură de management pentru comunitatea fotografilor din București și din țară.
Centrul, prin proiectul ID CALL04-189 va oferi următoarele resurse:
--> Resurse fizice – bibliotecă dotată cu cărți și albume foto, computere cu software specific pentru procesare foto, spații de lucru și cel puțin un studio de fotografie complet utilat;
--> Resurse pentru a facilita dezvoltarea competențelor – cursuri autorizate, ateliere de fotografie, masterclass-uri și evaluări de portofoliu, discuții și prilejuri de transfer de informații pentru fotografi profesioniști și amatori;
--> Resurse pentru promovarea fotografilor – expoziții, evenimente de vânzare de fotografie de autor și rezidențe de creație.
Rezultatele anticipate ale proiectului sunt 3 locuri de muncă, 1215 participanți la activități culturale, 1 IMM sprijinit, 7 profesioniști cu competențe/ expertiză dezvoltate la locul de muncă și 22 de activități de artă contemporană sprijinite și consolidarea colaborării bilaterale.
Proiectul Centru de resurse în fotografie este finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.
.....
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde de euro între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul oficial: www.ro-cultura.ro.