Misiunea Centrului de Resurse în Fotografie (CdRF) este internaționalizarea fotografiei românești; ne dorim ca pe termen lung, fotografii din România și fotografiile lor să aibă o prezență mai mare, o valoare mai ridicată și o vizibilitate mai bună pe piețele internaționale. În viziunea noastră este necesar un sistem integrat care îmbină sinergii de educare, oportunități de lucru, expunere, producție și vânzare de fotografie. Pilonii de bază CdRF sunt educațional, artistic și consultanță antreprenorială. Punem fotograful în centru și încercăm să oferim soluții pentru nevoile sale, de la workflow și organizare tehnică până la expunere, promovare și sprijin în demersuri artistice.
CdRF a fost gândit și planificat de un grup omogen cu experiență în varii domenii ale fotografiei. Coordonarea este asigurată de Andreea Leu, Olga Abramescu și de Alexandru Molovata iar Ioana Moldovan, Andrei Păcuraru, Adrian Bulboacă, Cornel Lazia, Cristina Irian, Ionuț Staicu și Silviu Gheție sunt echipa de bază a centrului. Fiecare dintre ei devine profesor, facilitator și mentor în relație cu comunitatea CdRF; fiecare ajută la crearea cadrului necesar pentru a pune în prim plan fotografia.
În 2022 lansăm un program de cursuri, ateliere și evenimente. La început de 2023 lansăm cursul emblemă CdRF, de 180 de ore, susținut de 6 lectori și acreditat ANC care are ca punct de pornire istoria fotografiei și se finalizează prin portofoliu personal. Tot în 2023, grație parteneriatului pe care îl avem cu Morten Bruun, aducem specialiști și fotografi din Norvegia pentru masterclass-uri și evenimente în București. Nu în ultimul rând, am gândit și vom lansa rezidențe artistice, vom curatoria expoziții și în a doua jumătate a anului vom organiza un festival de fotografie.
Pentru fotografi profesioniști propunem cursuri de specializare, întâlnirile CdRF pentru networking și discuții despre fotografie, servicii personalizare în funcție de nevoile acestora și un demers susținut de vânzare de print (nu ca imagine de stoc ci ca produs artistic). Pentru amatori propunem cursuri mai lungi sau mai scurte, mai teoretice sau mai practice (ex. Introducere în tehnica fotografică, Editare foto sau Cursul de 180 de ore), ateliere foto, o marți pe lună de experiment (un eveniment dedicat comunității CdRF în care creăm, ne jucăm, încălcăm reguli sub îndrumarea unui profesionist) și evenimentele CdRF. Pentru publicul care nu fotografiază dar apreciază fotografia propunem cursuri de istorie a fotografiei, expoziții, evenimentele de vânzare de print și întâlnirile CdRF. Iar pentru cei care lucrează cu fotografia dar nu fotografiază propunem cursuri precum Fotografia de produs pentru antreprenori sau servicii B2B.
Spațiul CdRF va fi deschis din ianuarie 2023 și va cuprinde o bibliotecă cu peste 100 de titluri, spațiu de lucru (pentru post procesare), un studio mic pentru experimente și învățare și o zonă dedicată expozițiilor. Din ianuarie 2023 ne vom vedea în fiecare marți seară la sesiunea de experiment, marți, miercuri și joi seara la cursuri (sesiuni teoretice), vinerea la vernisaje și întâlnirile CdRF, sâmbăta și duminica la sesiunile de practică și la ateliere. Până atunci, vă așteptăm la cursurile și atelierele anunțate pentru acest final de 2022 pe www.cdrf.ro, la întâlnirile CdRF de la Studio Opera (Sfinții Apostoli 44) și vă invităm la Mezanin (Palatul Universul) pe 26 și 27 noiembrie la primul eveniment de vânzare de print.
Comentaris