top of page

Becoming Silviu Gheție - o retrospectivă vizuală„Nu mă feresc de clișee. Dacă faci un copil și e bună poza, e o poză bună. Cu copil, cu babă, cu apus, cu răsărit, nu contează. Nu-i clișeu. Clișeul e numai în capul nostru.”

 

Silviu Gheție este un fotograf important și relevant pentru memoria noastră culturală. Fiind interesat de relațiile interumane, în același timp fiind și fotoreporter, Silviu a surprins gesturi, expresii și comportamente sincere într-o mare de evenimente publice și private, mai importante sau mai puțin importante la vremea lor. În peisajul defilării de tradiții și cutume el s-a concentrat pe oameni, urmărind micro expresiile lor și deseori creând imagini pe care nu ai cum să le ignori – indiferent dacă îți plac sau nu, dacă îți stârnesc o zâmbet sau ceva indignare.

 

„Mie mi-e foarte greu să mint în fotografie; nu mai pot să fac oameni care arată frumos. Pot să fac oameni care arată așa cum sunt”

 

Această expoziție îi urmărește stilul. Cum a devenit Silviu Gheție cel de astăzi. Temele sunt recurente - absurdul, emoția umană și relația omului cu credința, indiferent care ar fi aceea. Avem personaje arhetip și compoziții din ce în ce mai complexe. Avem o retrospectivă ce începe înainte de 1989 și se termină (momentan) astăzi. Avem Baia Mare și locuitorii săi.

 

Becoming Silviu Gheție este o invitație de a privi sinceritatea banalului prin ochii lui Silviu.

 

 

 

„Becoming Silviu Gheție” face parte din programul ARHIVA CdRF – Istoria culturală recentă. Programul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Comments


bottom of page