top of page
FAQ
Sorin Florea

Sorin Florea

Ce este Școala de Fotografie?
Școala de Fotografie este un proiect derulat de Centrul de Resurse în Fotografie. Totodată, cursul integral de la Școala de Fotografie este unul dintre cele mai complexe programe de învățare a fotografiei din câte există la această oră în România. 

 

Care sunt valorile noastre?
Credem în talentul fotografilor români È™i vrem să contribuim la internaÈ›ionalizarea fotografiei româneÈ™ti. Totodată, urmărim să construim comunități de pasionaÈ›i de fotografie È™i să fim o punte între fotografii români È™i publicul de fotografie. În fotografie, niciun subiect nu este interzis. Îi încurajăm/expunem mai ales pe fotografii curajoÈ™i, dispuÈ™i să exploreze È™i să spargă tipare.

Cine poate participa la Școala de Fotografie?
Oricine are pasiune pentru fotografie, fie că a mai studiat sau nu până acum fotografie, fie că are sau nu o bază teoretică/practică. Limita de vârstă este de 16 ani (pentru intrarea în examen È™i obÈ›inerea certificatului de specializare în fotografie este necesară vârsta minimă de 18 ani).
 

Ioana Moldovan

Ioana Moldovan

Cât durează cursul integral de la Școala de Fotografie?

Pentru ca toÈ›i cursanÈ›ii să îÈ™i poată face din vreme agenda, orarul este stabilit È™i anunÈ›at din timp - vezi mai multe detalii aici. https://www.cdrf.ro/event-details/scoala-de-fotografie-2 

 

AtenÈ›ie: avem doar douăzeci de locuri È™i nu vom aloca altele noi, pentru ca să putem munci serios cu fiecare cursant în parte. Cursurile se È›in marÈ›ea È™i miercurea, seara (partea teoretică). Partea practică – în weekend. În total vor fi 180 de ore, È™aizeci de teorie È™i de două ori mai multe de practică.

Silviu Gheție

Silviu Gheție

Ce beneficii ai?
Cursul se încheie cu o expoziÈ›ie colectivă, organizată de Centrul de Resurse în Fotografie.

CursanÈ›ii se pot înscrie la examenul de absolvire, iar cei care reuÈ™esc să îl treacă vor primi un certificat de absolvire pentru specializarea de fotograf, specializare acreditată de Autoritatea NaÈ›ională de Calificări – certificatul este valabil la nivel european (atenÈ›ie: sunt necesare minim studii liceale pentru a obÈ›ine calificarea ANC).

Networking: intri într-o reÈ›ea internaÈ›ională de fotografi, iar celor mai buni dintre cursanÈ›i le vom asigura expunere/expoziÈ›ii în viitor. 

Vei avea acces la Biblioteca de la Centrul de Resurse în Fotografie, care conÈ›ine numeroase lucrări utile unui viitor fotograf profesionist.

Ce profesori predau la Școala de Fotografie?
Printre cei mai buni din România, fiecare dintre ei având un CV redutabil È™i o zonă de expertiză clar delimitată: Cornel Lazia (Cornel predă modulul în care înveÈ›i cum să îÈ›i faci un portofoliu), Ioana Moldovan (Ioana predă storytelling), Cristina Irian (Cristina predă istoria fotografiei), IonuÈ› Staicu (IonuÈ› predă modulul de aprofundare a fotografiei/folosire a luminii în fotografie), PAC (predă modulul de tehnică fotografică), Sorin Florea (Sorin predă modulul în care înveÈ›i cum să faci din fotografie un business & modulul despre folosirea conceptului în fotografie & o parte din modulul despre folosirea luminii în fotografie), Adi Bulboacă (modulul despre cum îÈ›i construieÈ™ti un stil personal în fotografie).
 

Cristian Crisbășan

Cristian Crisbășan

Poți urma doar un modul din cursul integral?
Cursul integral este compus din mai multe module, poÈ›i alege să urmezi doar unul sau mai multe module (iar dacă în decurs de doi ani le urmezi pe toate, poÈ›i da examenul pentru acreditare).

Modulele sunt:
Istoria Fotografiei
Tehnică Fotografică
Aprofundarea fotografiei (modulul despre folosirea luminii în fotografie)
Stil personal în fotografie
Folosirea conceptului în fotografie (cum defineÈ™ti È™i dezvolÈ›i un concept în fotografie)
Storytelling
Portofoliu
Fotografia ca business.

Hajdu Tamas

Hajdu Tamas

Poți urma doar lecții specifice dintr-un modul?
Da. Modulele, la rândul lor, sunt o sumă de cursuri, de lecÈ›ii specifice. Dacă nu ai timp să urmezi un modul întreg, poÈ›i face doar câteva lecÈ›ii din modul.

De pildă, la Bazele/Istoria fotografiei învățăm despre: Preistoria fotografiei, aristocraÈ›ia fotografiei, democraÈ›ia fotografiei, early digital, principalele curente È™i miÈ™cări în fotografie în Europa È™i SUA, tipuri de fotografii È™i citirea/ construcÈ›ia acestora, cum poÈ›i folosi istoria fotografiei în practica de zi cu zi.

Poți alege să urmezi doar una dintre aceste lecții.

La modulul de Tehnică fotografică poți alege, de asemenea, să urmezi doar o singură lecție care conține 3 ore de teorie și 6 de practică.

LecÈ›iile sunt despre: folosirea echipamentului (ai nevoie, pentru început, de un aparat foto digital cu control manual cu măcar un obiectiv 50mm sau zoom echivalent È™i un laptop cu program de procesare instalat), setări, expunere, efecte fotografice, compoziÈ›ie, perspective, proiectul fotografic È™i genurile fotografice, stilul fotografic È™i postprocesare.


La modulul de Aprofundare a Fotografiei/Cum folosim lumina în fotografie poÈ›i alege să urmezi doar o singură lecÈ›ie (sau mai multe, oricum să urmezi cursul parÈ›ial), dintre cele pe care le oferim: propagarea luminii, efectul asupra subiectului È™i modificatori, lumina în studio, lumina naturală.

 

La modulul de Stil personal/NoÈ›iuni de estetică poÈ›i alege să urmezi o singură lecÈ›ie, fie despre curente fotografice din ultimii cincizeci de ani, fie despre fotografia contemporană. Pentru definirea unui stil personal ai oricum nevoie de un profesor care să îÈ›i arate câteva direcÈ›ii în care te poÈ›i îndrepta. La noi, Adi Bulboacă este acel profesor.

La modulul de Concept (folosirea conceptului în fotografie) poÈ›i alege să urmezi o singură lecÈ›ie dintre cele pe care le propunem: descoperirea intereselor personale în fotografie, definirea motivaÈ›iei, definirea unui concept È™i dezvoltarea conceptului.


La modulul de Storytelling poÈ›i alege să urmezi, de asemenea, una sau mai multe lecÈ›ii dintre cele pe care le propune profesoara Ioana Moldovan: asemănări È™i deosebiri între fotografie È™i mediul scris; folosirea valorilor narative în diverse genuri fotografice; cum foloseÈ™ti timpul ca participant/actant la poveste; noÈ›iuni introductive de fotografie documentară; poveÈ™ti în imagini prin fotografia documentară.

La modulul de Portofoliu poÈ›i alege să urmezi o singură lecÈ›ie/mai multe dintre cele propuse de profesorul Cornel Lazia: importanÈ›a portofoliului È™i cum îl adaptezi în funcÈ›ie de context; portofoliul – între print È™i mediile de socializare on-line; pregătirea unui portofolio review; metode alternative de încorporare a portofoliului în diverse formate de promovare; conceperea È™i construcÈ›ia unui portofoliu (etapele acestui proces È™i alegerea formatului în funcÈ›ie de context, adaptarea portofoliului în funcÈ›ie de conÈ›inutul & contextul prezentării).

Atenție: cursanții vor avea ședințe finale de portofolio review și mentorat cu profesorii/fotografii CDRF.

Adi Bulboacă

Adi Bulboacă

Unde se desfășoară Școala de Fotografie?
La sediul Centrului de Resurse în Fotografie: în BucureÈ™ti, pe Strada Popa Tatu, la numărul 68.

Cornel Lazia

Cornel Lazia

bottom of page