top of page

Vernisaj "Female gaze on sexuality and femininity"

Ilina Schileru și Virginia Lupu prezintă două lupe subiective și complementare aplicate percepției și auto-percepției feminine, și, în esență, ilustrează două posibile poziționări în relație cu tema sexualizării (fie ea conștient asumată sau inconștientă.

Vernisaj "Female gaze on sexuality and femininity"
Vernisaj "Female gaze on sexuality and femininity"

Time & Location

Jun 15, 2023, 6:00 PM – 9:30 PM

București, Strada Popa Tatu 68, București 010806, România

About the event

Program:

Între 18:00 și 19:00 discuții cu Virginia Lupu și Ilina Schileru. De la ora 19:00 începe vernisajul. 

La începutul acestui an lansam un apel deschis către artiști vizuali care lucrează cu fotografia pentru a realiza una sau mai multe lucrări despre sexualizarea femeii și feminității în cadrul unei minorități din România. A vorbi artistic despre o temă atât de actuală și controversată în România secolului 21 reprezintă, în concepția noastră, un demers curatorial de o acută necesitate, la care Ilina Schileru și Virginia Lupu au răspuns reflexiv și profund personal.

Cele două perspective artistice prezintă două lupe subiective și complementare aplicate percepției și auto-percepției feminine, și, în esență, ilustrează două posibile poziționări în relație cu tema sexualizării (fie ea conștient asumată sau inconștientă). Ele reprezintă direcții ale privirii și chestionează tabloul complex al dinamicilor de putere, violenței și stereotipurilor de gen, traversând (auto) obiectivizarea, influențele (religioase, culturale, sociale sau politice) care duc la interiorizarea și perpetuarea unor atitudini girate de un sistem patriarhal depășit și toxic ori prejudecăți și idei nerealiste despre sex, sexualitate și iubire.

Lucrările celor două artiste acționează ca întrebări la care răspunsurile nu sunt niciodată simple sau unice. Sunt o invitație la un dialog critic despre realități dificile, despre multiple reprezentări ale feminității și sexualității, despre mecanismele, regulile și modelele care direcționează și condiționează percepții și atitudini sociale, despre experiențe transformatoare și despre evidenta calitate terapeutică și vindecătoare a sexualității, atunci când ea este înscrisă unui context pozitiv, consensual, bazat pe intimidate fizică și emoțională, pe conexiune și grijă.

"Am integrat o modalitate sigură și consensuală de a explora emoții dificile, activitățile BDSM și explorarea fetișurilor permit ambelor părți (atât partea dominantă cât și cea submisivă) să-și recapete relația cu corpul și cu propria sexualitate într-un mod eliberator și responsabil. Dinamicile BDSM au ca bază prioritizarea siguranței, a comunicării și a consimțământului, ceea ce nu se regăsește adesea în relațiile hetero-vanilla.

Prin concepția informată de experiența mea de lucrătoare sexuală în domeniul BDSM, propun  o serie de portrete ale femeilor care practică activitatea de Stăpâne/Mistress/Dominatrix, incluzându-mă și pe mine; femei care înțeleg că sexualitatea este mai spectrala decât vrea patriarhatul să fie."

Virginia Lupu

"Acum douăzeci de ani am început să documentez probleme precum egalitatea de gen și drepturile femeilor și ale lucrătoarelor casnice în mediul copilăriei mele, într-o zonă rurală, nu departe de un fost oraș industrial, din sud-estul României.  În practica mea artistică folosesc diverse medii, de la desen la pictură, fotografie și video la instalații cu neon, abordând subiecte din jurul ierarhiilor sociale printr-un vocabular estetic visual, uneori integrând și o componentă participativă din partea publicului.

Rezidența CDRF a fost o oportunitate pentru a evidenția felul în care sunt percepute femeile și, cel mai important, modul în care se percep ele însele într-un mediu încă profund patriarhal."

Ilina Schileru

Expoziția va putea fi vizionată timp de o lună (până pe 15 iulie 2023) la Galeria "Is this art?" din spațiul Centrului de Resurse în Fotografie.

Tickets

  • Intrare vernisaj

    RON 0.00
    Sale ended

Total

RON 0.00

Share this event

bottom of page