top of page

Masterclass cu Virginia Lupu

O privire în lumea artistică a Virginiei Lupu.

Time & Location

Jun 17, 2023, 12:00 PM – 2:00 PM

Zoom

About the event

Ultima expoziție a Virginiei Lupu a fost "The Penis of a female photographer", expusă la Muzeul de Artă Recentă din București, în primăvara lui 2023. Apoi, a continuat cu rezidența artistică oferită de CdRF, unde a explorat tema sexualizării femeii și a feminității în cadrul unei minorități din România. Virginia a ales să documenteze comunitatea BDSM, uitându-se la sexualizare ca formă de empowerment și de vindecare. 

Pentru masterclass, Virginia va povesti despre cum a dezvoltat acest proiect, având și invitați din persoanele fotografiate. Va discuta atât despre procesul său artistic cât și despre comunitatea BDSM. 

"Sexualizarea poate fi observată sub diferite forme, mai ales în mass-media și publicitate, unde în mod special femeile, sunt adesea reprezentate într-o manieră patriarhala care subliniază atributele lor fizice față de celelalte caracteristici ale lor. Mass-media și sistemul capitalist joacă un rol semnificativ în modelarea înțelegerii noastre asupra propriei sexualități dar și a sexualitatii, in general. În mass-media, imaginea femeii este adesea folosită pentru a vinde produse de frumusețe sau a încuraja cultura dietelor ceea ce poate crea standarde nerealiste asupra ideii de ‘feminitate’ (și cum definim de fapt feminitatea) și întărește stereotipurile de gen. De asemenea, contribuie la propagarea violenței de gen, consolidând stereotipuri dăunătoare și redefinind sexualitatea ca fiind obiectificare. De fapt, sexualitatea poate fi terapeutică și vindecatoare, mai ales atunci când implică o experiență consensuală și pozitivă care promovează bunăstarea fizică, emoțională și psihică, bazată pe intimitate și conexiune, nu pe niștestandarde de frumusețe nerealiste și idei conservatoare despre sex și iubire.

La începutul pandemiei, de frica precarității și din lipsa unui context creativ, am început activitatea ca online Dominatrix, ulterior, mutându-mi practica și în ședințe pe viu, unu-la-unu. În acest mod, am reușit să mă integrez șisă am acces la comunitatea de BDSM/fetiș, o comunitate marginalizată datorită modului în care am fost educați de patriarhat și media sa ne percepem sexualitatea, fiind indoctrinați de binaritatea F/M, de ideea ca sexualitatea este doar vanilla (adică doar în standarde normative, de penetrare și reproducere). Prin munca mea Political Mistress, am reușit să deconstruiesc anumite idei pe care le aveam internalizate despre dinamici sexuale, practicand BDSM într-un mod etic, adică antrenând bărbați beta să devină cel puțin ființe umane decente prin sesiuni de umilire, schimb de putere, negarea orgasmului sau punându-i în cuști de castitate, oblingandu-i (consensual) să citească teorie feministă și să doneze bani asociațiilor care luptă pentru drepturile femeilor, etc. Am integrat o modalitate sigură șiconsensuală de a explora emoții dificile, activitățile BDSM și explorarea fetișurilor permit ambelor părti (atat partea dominantă cât și cea submisivă) să-și recapete relația cu corpul și cu propria sexualitate într-un mod eliberator și responsabil. Dinamicile BDSM au ca bază prioritizarea siguranței, a comunicării și a consimțământului, ceea ce nu se regăsește adesea în relațiile hetero-vanilla.

Prin concepția informată de experiența mea de lucrătoare sexuală în domeniul BDSM, propun pentru această rezidență, o serie de portrete ale femeilor care practică activitatea de Stăpâne/Mistress/Dominatrix, incluzandu-mă șipe mine; femei care înțeleg că sexualitatea este mai spectrala decât vrea patriarhatul să fie. Majoritatea acestor femei Dominatrix își desfășoară activitatea în studiouri de adult camming/videochat, dar unele sunt independente lucrand în ‘dungeon’-uri personale."

Virginia Lupu

Masterclassul va fi ținut online, pe Zoom. Recomandăm participarea persoanelor peste 18 ani. 

Share this event

bottom of page