top of page

Vernisaj #mili-eu: Ileana, bunica domnului B.


Vă invităm, la o seară împreună cu prieteni, cu fotografie, cu zumzet în data de 8 decembrie, orele 19. De data asta este vorba despre o expoziție fotografică, dar nu numai, întâmplătoare, dar nu chiar. Urmează să organizăm expoziția Cristinei Irian. Cristina face parte din echipa de profesori CdRF, dar este și curator și research-based artist. Proiectele sale, în general, se bazează pe munca cu arhive foto, colecții și materiale multimedia. Greu să prezicem ce ne va aduce seara, așa că vă invităm să aflăm împreună.


Dar hai să vă spunem un pic (dar nu prea mult) despre expoziția #mili-eu: Ileana, bunica domnului B. Fotografie de familie țesută în milieu. Scopul acestui demers experimental îl constituie încercarea de a înțelege și de a exemplifica modul în care obiecte personale fragile sunt și pot fi folosite pentru a comunica, a păstra amintiri și a provoca narațiuni vizuale în contexte interpersonale.


Ideea de fotografie de familie țesută în milieu a pornit de la un proiect despre lucrul de mână practicat de femei din Romania, în secolul trecut, în special producția domestică de milieuri croșetate, fotografii de familie și locul acestor obiecte în spațiul privat, astăzi.


Cuvântul fost înregistrat de Dicţionarul limbii române, în volumul VI, Litera M (1965-1968), fără citate şi doar în forma milieu (Zafiu, 2013 https://dilemaveche.ro/sectiune/editoriale-si-opinii/tilc-show/mileu-600065.html), dar apare ca fiind utilizat în documente comerciale de pe teritoriul României încă din anii 1940. Milieul are așadar o funcție de ornament, dar și de protecție a obiectelor din spațiul domestic.


Așa că pe 8 decembrie, ora 19.00, ne dăm întâlnire la Is This Art Gallery (Popa Tatu 68), să o cunoaștem mai îndeaproape pe Cristina Irian și să intrăm în lumea spre care ea ne-a deschis porțile.


#mili-eu: Ileana, bunica domnului B.

Fotografie de familie țesută pe milieu.

instalație și obiect - Ana-Cristina Irian, fotografie - Cristian Bassa.

bottom of page